Tandheelkundig dierenarts

De tandheelkunde heeft binnen onze drie klinieken in Arnhem een hoog niveau bereikt door het intensief volgen van nationale- en internationale cursussen en trainingen. Dierenarts Caroline Stelma van der Touw heeft zich binnen de veterinaire tandheelkunde toegelegd op meerdere gebitsbehandelingen zoals het chirurgisch verwijderen van niet wisselende melktanden, het maken van glazuurdefecten en het behandelen van afgebroken tanden. Zelfs een goed advies voor het plaatsen van een beugel behoort tot de mogelijkheden.

Caroline Stelma van der Touw is lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT) en van de European Veterinary Dental Society (EVDS). In Arnhem is zij de enige die dit hoge niveau van tandheelkunde beoefent. Voor vragen over een tandheelkundig probleem of het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen met een van onze klinieken.

Dierenkliniek Arnhem Zuid-West 026-3812180

Dierenkliniek Rijkerswoerd 026-3233308

Dierenkliniek Schuytgraaf 026-3891642

De professionele gebitsreiniging

Bij het ontstaan van veel tandsteen en tandplak op het gebit van uw hond of kat kunt u het beste het gebit professioneel laten reinigen door de dierenarts.

Een professionele gebitsreiniging bestaat uit de volgende stappen:

-ziektegeschiedenis en een goed onderzoek van hart en evt bloedwaarden voor het onder sedatie brengen van uw dier.

-onderzoek van de mondholte en gebit onder sedatie

-reinigen gebit boven de tandvleesrand

-reinigen gebit onder de tandvleesrand

-polijsten tandoppervlak

-spoelen onder de tandvleesrand

-invullen gebitskaart en eventuele extracties of afwijkingen in kaart brengen

-nazorg en uitleg thuiszorg

Let op: Het met de hand verwijderen van tandplak en tandsteen boven de tandvleesrand met een tang of een krabber heeft slechts een cosmetische waarde. Het bestrijdt namelijk niet de voortschrijdende parodontitis (tandvlees/tandbot ontsteking) onder de tandvleesrand.

Het trekken van tanden doen we alleen als dit strikt noodzakelijk is en beter voor uw hond of kat.

Ervaring leert echter dat dieren met pijnlijke tanden in de bek vaak na extracties van deze elementen met minder pijn naar huis keren dan dat ze oorspronkelijk kwamen. Dit is vaak merkbaar door beter/meer/anders eten, maar ook soms in veranderd gedrag. En even ter illustratie....een dier kan makkelijk door het leven zonder tanden. Uiteraard zullen er alleen extracties plaats vinden na overleg met de eigenaar van de tandheelkundige patient.

Na de professionele gebitsreiniging is het van essentieel belang om de verschillende mogelijkheden van preventieve zorg voor het gebit te bespreken. Hier zullen wij na de behandeling uitgebreid informatie over geven.

Is er sprake van een gingivitis (matige tandvleesontsteking) die qua professionele gebitsreinging eventueel even kan wachten adviseren wij ook wel eens om eerst 1-2 maanden te gaan oefenen met poetsen en dan een afspraak te maken voor de professionele gebitsreiniging. Als u en uw dier het poetsen onder de knie hebben, dan kunt u het gebit na de reiniging perfect mooi schoon houden.

U kunt ten alle tijden contact opnemen met een van onze dierenklinieken voor een gratis poetsadvies voor uw dier. Wij proberen u dan zo goed mogeljik van dienst te zijn.

Filmpje poetsinstructies hond

Filmpje poetsinstructies kat


Digitale dentale rontgenfoto's

De meeste mensen zijn gewend dat de tandarts regelmatig rontgenfoto's maakt van het gebit om niets te missen. De reden hiervan is dat de tandarts je kronen en tandvlees wel kan beoordelen, maar eigenlijk geen goed beeld kan krijgen van wat er onder de tandvleeslijn speelt. Om deze reden zijn bij huisdieren dentale rontgenfoto's even belangrijk als bij ons voor een goede beoordeling van het gebit.

In onze dierenklinieken maken we voor de tandheelkunde gebruik van een speciale direct digitale dentale rontgenbuis. Net als bij de tandarts wordt gebruik gemaakt van een kleine sensor die rechtstreeks in verbinding staat met de computer. De gemaakte rontgenfoto's zijn daarom binnen enkele seconden zichtbaar op het scherm. Zo is het makkelijk om snel te werken waardoor uw dier zo kort mogeljik onder narcose hoeft te liggen.

Enkele redenen om dentale röntgenfoto's te maken zijn o.a.:

het niet doorbreken van een tand of kies

parodontitis

trauma aan tanden en/of kiezen

het vermoeden van R.L.'s (glazuurdefecten)

achter gebleven wortelresten

fistels of kieswortelabcessen

controle tijdens en na een wortelkanaalbehandeling.

Voor extracties van afwijkende wortels.

Dentale rontgenfoto's zijn essentieel voor het kunnen uitoefenen van de veterinaire tandheelkunde op hoog niveau.

Castratieproject bij Dierenarts Arnhem!

Op zaterdag 18 augustus organiseren wij een castratie- en sterilisatieproject voor katten.

» Lees verder...

November: actie gezondheidscontrole voor uw dier

Deze maand willen we extra aandacht besteden aan de controle van de gezondheid van de dieren en hebben we een prachtige kortingsactie.

» Lees verder...